Gyakori kérdések

A munkaerő toborzás több szolgáltatás típust is jelent. Ráadásul ez a szakma is folyamatosan fejlődik, és születnek újabb és újabb megoldások. Ezért összegyűjtöttük a szolgáltatásainkkal kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket és a rájuk adott válaszokat.

Kérdés:
Munkaerőt keres a cégünk. De kell-e számunkra ebben szakmai segítség, vagy önállóan is megoldhatjuk a feladatot? Kell-e nekünk fejvadász cég egyáltalán?

Válasz:  

– Első körben érdemes megpróbálni önállóan megkeresni az új szakembert. Semmi sem hatékonyabb egy toborzásban, mint a szakmai körben elterjesztett információ az álláslehetőségről. Jelentessük meg a nyitott pozíciót belső fórumokon , és könnyen lehet, hogy célt érünk ezzel.
Mennyi ideig próbálkozzunk ezzel? – A tapasztalatunk az, hogy ha az első 2 hétben nincs meg ezzel az eszközzel a megfelelő jelölt, akkor ez  csatorna ki is merült. Abban az esetben ha nem minőségi csere a kiléptetés oka, hanem felmondás és már telik a felmondási idő, a többcsatornás módszert azonnal érdemes indítani a belső ajánlások dátumának lejárata előtt.

– Ki interjúztassa a jelölteket? – Sokan gondolják, hogy állásinterjút bárki le tud vezetni. Ez tévedés, hiszen ez a művelet átlagon felüli és komplex szaktudást igényel. A legtöbb esetben itt siklik félre egy új munkatárs későbbi beválása és a cég teljesítményére gyakorolt hatása.

– Ha rövid időn belül nincsen meg így a megfelelő szakember, akkor be kell vonni a folyamatba HR szakértőt. Konzultáljon velünk! Mi szívesen ismertetjük a lehetőségeket, hogy közösen kiválaszuk a megfelelő toborzási típust. Időt spórol meg velünk és magas szintű támogatást kap.

Kérdés:
Nem találjuk a megfelelő munkatársat ismeretségi körben. Tegyünk fel egy álláshirdetést?

Válasz:  

– Vannak olyan pozíciók, amelyek betölthetők álláshirdetés útján. De a hazai munkaerőpiac adottságai miatt ezeknek a pozícióknak a köre igen szűk. Szívesen adunk tanácsot, hogy a keresett munkatárs megtalálható-e álláshirdetés útján, és ha igen, hol hirdessünk. Ráadásul az Aarenson a hirdetésben is segít, hiszen elérünk minden fontos álláshirdetői felületet.

– De azt is őszintén el fogjuk mondani, ha az álláshirdetés nem célravezető eszköz. Ne felejtsük el, hogy álláshirdetéssel csak az aktív keresőket érjük el. És hiába közhely, igaz: a jó szakemberek nem keresnek állást, hiszen van munkájuk. Döntsük el, hogy megelégszünk-e az ezzel az eszközzel elérhető munkavállalókkal.  És még egy fontos szempont: a hirdetésre jelentkezők átlagosan 10-15 pozícióra adnak be párhuzamosan pályázatot. Ez azt jelenti, hogy az álláskereső fejében az ön pozíciója egy lesz a sok között.

Kérdés:
Hogyan írjunk meg egy álláshirdetést?

Válasz:  

– Adjunk minél több információt a munkakörről, és fogalmazzunk egyértelműen az elvárásokkal kapcsolatban. Hacsak nem ezek a legfontosabb információk, kerüljük az olyan sablonokat, mint, hogy „fiatalos munkakörnyezet”, vagy „versenyképes bérezés”. Ha ezeket látja egy álláskereső, elkönyveli a pozíciót egy átlagos, a többitől semmiben nem különböző lehetőségnek. Ha mód van rá használjunk kreatív álláshirdető portált, ahol fotók is megjelenthetnek rólunk. Hirdetési mátrix összeállításban örömmel segítünk tanácsokkal.

Kérdés:
Meghirdettük az állást, de nem érkeztek rá megfelelő jelöltek, mit tegyünk?

Válasz:  

– El kell fogadnunk, hogy az álláshirdetés egy korlátozott eszköz. Nem véletlen, hogy az általunk toborzott pozícióknak csak egy kisebbségét hirdetjük meg egyáltalán. A hirdetésre jelentkezők túlnyomó többsége irreleváns. Azt is tudnunk kell, hogy hiába teszünk megfelelő mennyiségű munkát a jelöltekkel való beszélgetésbe, interjúztatásába, attól még a jelentkezők minősége adva van.

– Viszont okosabbak is lettünk: ide szakmaibb, kifinomultabb eszközökre lesz szükség. Ossza meg velünk a tapasztalatait, és segítünk abban, hogyan tovább. El fogjuk mondani, hogy mi hogy csináljuk, miért dolgoznak náluk átlagosan 20 év tapasztalattal bíró fejvadász kollégák és hogyan ér célt a mi módszerünk.

Kérdés:
Fejvadász cégtől kérünk segítséget, de melyik szolgáltatást válasszuk?

Válasz:  

– A kérdést megközelíthetjük a költségvonzat felől és az eredményesség felől is. A munkaerő toborzás szakmára is igaz, hogy minél egyszerűbb egy szolgáltatás, annál olcsóbb, és az eredmény is annál szerényebb. Természetesen vannak hatékony megoldások alacsonyabb költségen is, ezek a munkaerő közvetítés szolgáltatások, amelyek online toborzás eszközöket tartalmaznak.

– Amennyiben alacsonyabb szintű pozícióról van szó, vagy a költségek az elsődlegesek, javasoljuk a munkaerő közvetítés megoldások valamelyikét.

– Az igazán magas szintű szolgáltatás a fejvadászat. Ez egy szakértői megoldás, amely komplex is, időigényes is, és költségesebb is. Azonban az eredménye minden más szolgáltatásét felülmúlja. Ráadásul sikerdíjas alapon működik, csak akkor van költség, ha megtaláljuk a legjobb szakembert, akit alkalmaz a megrendelő.

– A top szolgáltatás az executive search. Vezetőket, középvezetőket, szakértőket, bizalmi pozícióban dolgozókat keresünk így, vagy előfordul utódlás esetén, vagy nagyon diszkrét minőségi cserénél is.

Kérdés:
Hogyan működik a fejvadászat szolgáltatás?

Válasz:  

A fejvadászat szolgáltatás részletes szerződés után indulhat el. Garanciákkal körbevetten, szabályozott, transzparens módon szolgáltatunk. Olyan nem fordulhat elő, hogy a megrendelőnek nem megfelelő eredményt kell kifizetnie. Kérjen tőlünk konzultációt, ajánlatot, és részletesen tájékoztatjuk!

Kérdés:
Mik a fejvadászat munkafázisai?

Válasz:  

Műhelytitkokat nem tudunk elárulni, de röviden: egy aprólékos kutatási fázissal kezdünk, ahol saját csatornákon megszólítjuk a kiszemelt munkavállalót. Mitől válik valaki kiszemelté a részünkről? Attól, hogy munkájában folyamatosan bizonyít, szakmai sikereket ér el, és megfelel minden kritériumnak, ami alapján keresünk. Ha megtaláltuk az illetőt, motiváljuk őt arra, hogy hallgassa meg az ajánlatunkat, és személyesen is leinterjúztathassuk. Ezzel párhuzamosan referenciákat, pártatlan véleményeket gyűjtünk be a munkájáról.

Amennyiben az illető minden szűrön átmegy, még nem végeztünk. Hiszen rá kell őt vennünk arra, hogy munkahelyet váltson.

A fejvadászat idő és munkaerő igényes feladat. Egy-egy pozíció betöltése 2-3 munkatársunk több heti intenzív munkájának az eredménye.

Kérdés:
Drága dolog a fejvadászat?

Válasz:  

Egy biztos: sokkal kevesebbe kerül, mint amennyi kiesést okoz a pozíció be nem töltése egy vállalat folyamataiban, vagy amekkora kárt okoz, ha nem megfelelő szakemberrel, rosszul van betöltve az adott állás.

Tudjuk, hogy mindezek csak a legalapvetőbb kérdések. Lépjen velünk kapcsolatba, hogy megbeszéljük a feladatot, segítsünk kiválasztani a megfelelő megoldást, és részletes tájékoztatást adhassunk! Örömmel fogadjuk megkeresését!

Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!