A hazatérés ára

2020. június 23.

Könnyű hazatérni aktív munkavállalóként külföldről? Mi a hazatérés ára?

Múlt héten egy fejvadászat projekt kapcsán levelet kaptunk, amiben egy pályázatra való visszautasítás olvasható az interjú megtörténte után. A visszautasítás oka, hogy a külföldről hazatérő jelölt felé nem nagy a bizalom, hogy képes lenne itthon elköteleződni, így inkább nem őt választják.

Előző blogbejegyzésünkben írtam róla és a levél is olvasható ott.

Saját személyes tapasztalatom az volt eddig, hogy megrendelőink, akikkel mint fejvadász cég dolgoztunk, preferálják az ilyen jellegű hátteret és döntés esetén a mérleg gyakran billen azonos jelöltek között a külföldet megjárt jelölt irányába. Van ennek egy nemzetközi bája, új tapasztalatokon kívül, új látásmódot szemléletet, emberséget, kultúrát hozni saját szervezetünkbe. Jár ez rengeteg előnnyel, de igen nagy odafigyelést is kíván.

Mi az elutasítás oka?

Megosztottam a posztot a linkedinen és a hozzászólásokban többen is jelezték, hogy hasonló a tapasztalat és az elutasítás oka az erős nemzetközi gyakorlat volt.

Ergo előfordulhat, hogy a túl sok év külföldi tapasztalat sem jó? Vajon a döntéshozók, hogyan értékelik a nemzetközi vizekről hazatérőt? Biztosan itthon marad? Tudom én motiválni a jóval szerényebb körülményeimmel? Meg tudom fizetni? Nem fogják elcsábítani? Hosszútávon is velünk maradna? Ki tudom aknázni a tudását? Rengeteg kérdés felmerülhet, ami nem rólunk, sokkal inkább a cégről szól.

Egy tiszta és egyenes, akár a kételyeket is feltáró beszélgetéssel meggyőződhetünk jelöltünk valódi motivációjáról és ezen keresztül könnyen szerezhetünk egy igazi kincset a cégünkbe. Tárjuk fel milyen kompromisszumokra kell számítania és legyen az átlagosnál többkörös akár a kiválasztás. A tét ezekben az esetekben gyakran nem csak egy jelölt!

Hálás lennék hr vezetőknek, döntéshozóknak, akik ilyen jelöltet interjúztak, ha reagálnának nekünk saját benyomásaikkal, illetve olyan jelölteknek, akik külföldi hazatérőkként vettek részt interjún itthon.

Az Aarenson – mint Fejvadász cég – sok megkeresést kap hazatérni szándékozó munkavállalóktól, hogy adjunk tanácsot és az esetek felében bemutatva nekik az itthoni munkaerő piaci helyzetet és átbeszélve személyes hátterük, kb. az esetek felében döntenek úgy, hogy maradnak.

 

Pethő Anikó

Aarenson Consulting fejvadász cég

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Én nem akarom úgy élni az életemet, hogy a fáradt gőzt gyűjtöm hétfőtől péntekig, és aztán péntek este valami elborulásba kiengedem, hanem én élvezni akarom azt, amit csinálok. Én minden nap lelkesedni akarok.”

— Orvos-Tóth Noémi

Idézetek a munka világából
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!