A munkaerő a paradicsomba megy

2021. május 18.

Vajon a két, országosan ismert szakember hogyan látja most, a koronavírus járvány harmadik hullámának lecsengésekor a munkaerőpiac helyzetét?

Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője így vélekedik:

– Hogy mekkorát fordult velünk a világ, és benne természetesen a munkaerő piac is az elmúlt másfél évben, azt jól mutatja, hogy még a fekete öves gazdasági elemzők sem mernek néhány hónapnál távolabb tekinteni, amikor prognózisokra vállalkoznak. Mi magunk a fejvadász szakmában is kapkodjuk a fejünket, mert hetente változik a piac hangulata, és a közeljövő megítélése. Általánosságban 2020 második féléve a lassú magunkra találás időszaka volt, ahol a munkaerőigény a legtöbb szektorban visszatért a 2019-es szintre. Ez idén folytatódott, de csak látszólag rendeződik helyzet, mert lett itt közben néhány bökkenő!

Munkaerő-vándorlás a szakmák között

– Ha a szakmunkások, vagy akár a betanított munkások közvetítése a kérdés, azt látjuk, hogy a pandémia okozta felfordulásban tömegek hagyták el a szakmájukat azokban a szektorokban, ahol megállt az élet. Az idegenforgalom, a vendéglátás, a rendezvényszervezés, a szórakoztatóipar, és az ezeket kiszolgáló számtalan szolgáltatás területén több tízezer ember munkája szűnt meg ideiglenesen, vagy végleg. Ezek a munkások átáramlottak más területekre, és nem biztos, hogy vissza fognak térni a korábbi szakmájukba.

 

Így most az újrainduló szektorok küzdenek majd óriási munkaerőhiánnyal. Az Aarenson a közelmúltban, látva, hogy milyen mennyiségű szakmunkás, betanított munkás hiányzik a magyar piacról, megkezdte vietnámi munkavállalók közvetítését. Ez lehet egyfajta válasz erre a helyzetre, de nem minden szakmában.

A cikk tovább olvasható itt.

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Soha semmiféle külső dicséret nem elég, amíg nem tudod belülről, lelked mélyéről megdicsérni önmagad.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!