A munkaerő a paradicsomba megy

2021. május 18.

Vajon a két, országosan ismert szakember hogyan látja most, a koronavírus járvány harmadik hullámának lecsengésekor a munkaerőpiac helyzetét?

Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője így vélekedik:

– Hogy mekkorát fordult velünk a világ, és benne természetesen a munkaerő piac is az elmúlt másfél évben, azt jól mutatja, hogy még a fekete öves gazdasági elemzők sem mernek néhány hónapnál távolabb tekinteni, amikor prognózisokra vállalkoznak. Mi magunk a fejvadász szakmában is kapkodjuk a fejünket, mert hetente változik a piac hangulata, és a közeljövő megítélése. Általánosságban 2020 második féléve a lassú magunkra találás időszaka volt, ahol a munkaerőigény a legtöbb szektorban visszatért a 2019-es szintre. Ez idén folytatódott, de csak látszólag rendeződik helyzet, mert lett itt közben néhány bökkenő!

Munkaerő-vándorlás a szakmák között

– Ha a szakmunkások, vagy akár a betanított munkások közvetítése a kérdés, azt látjuk, hogy a pandémia okozta felfordulásban tömegek hagyták el a szakmájukat azokban a szektorokban, ahol megállt az élet. Az idegenforgalom, a vendéglátás, a rendezvényszervezés, a szórakoztatóipar, és az ezeket kiszolgáló számtalan szolgáltatás területén több tízezer ember munkája szűnt meg ideiglenesen, vagy végleg. Ezek a munkások átáramlottak más területekre, és nem biztos, hogy vissza fognak térni a korábbi szakmájukba.

 

Így most az újrainduló szektorok küzdenek majd óriási munkaerőhiánnyal. Az Aarenson a közelmúltban, látva, hogy milyen mennyiségű szakmunkás, betanított munkás hiányzik a magyar piacról, megkezdte vietnámi munkavállalók közvetítését. Ez lehet egyfajta válasz erre a helyzetre, de nem minden szakmában.

A cikk tovább olvasható itt.

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Amikor megismerkedünk valakivel, gyakran az első mondatokban elhangzik, ki mivel foglalkozik. A munka identitást teremt, és gyakran meghatározott társadalmi státuszt ad.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!