Hogyan készülj fel pályakezdőként 2020-ra?

2020. június 18.

Mi vár a pályakezdőkre a vírushelyzet után? Mitévők legyenek azok, akik most váltanának? Érdemes-e most vállalkozásba kezdeni? Pethő Anikót, az Aarenson Consulting fejvadászcég alapítóját kérdeztük.

Hogy látod, változtak a munkaadók kiválasztási preferenciái a vírushelyzet hatására?

Ez a helyzet sokkal több türelmet igényel a jelöltektől, mert a cégek amúgy sem rövid kiválasztási folyamatát napról napra befolyásolja valami. Vannak partnereink, akik a folyamat közben le is állították a kiválasztást, nem tudva, mikor is léphet majd be valójában hozzájuk az ember. A rugalmasság, a kitartás, a türelem most kiemelkedő erény, még ha pont olyan embert próbáló is várni, mint amennyire bizonytalan a végkimenetel.

Pethő Anikó közel 20 éve foglalkozik toborzás kiválasztással, fejvadászattal, személyiségelemzéssel és az emberi értékek kapacitálhatóságával egy szervezetben.

A vírushelyzet hatására az utóbbi hónapokban sokan elvesztették a munkájukat, a szerencsésebbek körében is jellemző munkaadói döntés volt a csökkentett munkaidő és az ezzel arányos fizetéscsökkentés. Mit gondolsz, mikor fog konszolidálódni a helyzet?

Leghamarabb 6-12 hónap, amire hasonló kerékvágásba zökkenhet az élet, mint előtte. Tekintettel arra, hogy már a második hullámot is előre jelezték, több cég tartalékol az erőforrásokkal és költséggel, és továbbra is tartja az optimalizálási időszakot.

 

Érdemes ebben az időszakban elvállalnunk egy gyengébb minőségű állást, vagy ez később akár hátrányosan is érinthet minket?

Sokan vannak rákényszerülve a kompromisszumra, ami sajnos szakmailag nem fogja őket előrevinni. Azonban, ha majd továbblépnek, a következő interjún meg tudják majd indokolni ezt a „ballépésüket”. Sokkal kifizetődőbb elvállalni egy kevésbé kecsegtető állást, ott új rendszereket megismerni és kihívásokkal gazdagodni, mint a kivárást választani. Mindenből lehet valami újat tanulni. Ha szakmailag nem is minden esetben, de emberileg fejlődni akkor is van lehetősége a dolgozóknak.

 

Az egyetemisták és pályakezdők legnagyobb félelme, hogy túl nagy lesz a kereslet a munkahelyekre, így nehezebb lesz egy-egy állást megszerezni és megtartani. Hogy látod, milyen esetekben lehet igaz ez a feltevés?

Már most hatalmas a túljelentkezés egy-egy pozícióra. Ha valaki labdába akar rúgni, keressen olyan foglalkoztatót, aki a még meglévő hallgatói jogviszonyával be tudja venni egy gyakornoki programba, akár fizetés nélkül is. Ajánlja fel szaktudását, idejét, járjon utána, építsen kapcsolatokat, mert aki null kilométeresként indul, hatalmas hátránya lesz a következő egy évben.

 

Sokan félnek, hogy hátrányba kerülnek a tapasztaltabb munkaerővel szemben. Ezzel szemben vannak, akik azt gondolják, előnyben részesül majd az olcsó munkaerő, mint a „drágább”, tapasztaltabb. Melyikben látsz realitást?

Ez iparágtól függ. Vannak szakmák, ahol nem tudsz azonnal érvényesülni – el kell kezdened alulról a ranglétrát. Ami nagyobb hátrány, hogy most a tapasztalt jelöltek is elérhetőek a piacon, akár ár-érték arányban előnyösebben, mint eddig, azaz jobb áron lehet tudást venni.

Érdemes kidomborítani az önéletrajzban az egyetem alatt vállalt plusz munkákat, diákszervezeti projekteket. Fontos, hogy a jelentkező hangsúlyt helyezzen a személyes kvalitásaira is, amivel a feladatnak arcot tud adni.

 

Sokan számítanak arra, hogy elhúzódik majd a felvételi folyamat, és arra, hogy ezáltal hosszabb időt kell munkanélküliként tölteniük. Valóban lelassult volna a kiválasztás?

A szokásos 4-6 hét most átlagosan 2-3 hónapra változott, de van ügyfelünk, akinél 4 hónapja is folyamatban van döntés. Illetve, ha döntenek is, a belépés dátuma akkor sem lehet konkrét, mert sok esetben a cég sem tudja, mikor térhet vissza az irodai élet a rendes kerékvágásba, azaz mikor tudják fogadni és betanítani adott feladatra a jelöltet. Ezzel számolva még hosszabb is lehet a belépési folyamat, függően attól, melyik cég mennyire személyesen szeretné a beléptetést intézni.

 

A kitöltők egy része tart tőle, hogy a cég, ahová felveszik, később a vírus utóhatásai miatt megszűnik. Hogyan lehet elkerülni azt, hogy olyan céghez jelentkezzünk, amelyik nem elég stabil?

Garancia jelen helyzetben semmire nincs, ez nem titok. Vannak iparágak, melyek biztosabb jövőt ígérnek. Az élelmiszer, a pénzügyi szektor, az agrárágazat, a fejlesztéssel foglalkozó cégek biztosan jövőképesek maradnak ezután is. A gyógyszeripar, az alternatív energiával foglalkozó ágazatok szintén jövőbe mutatóak. Egyik sem garantálja senkinek a biztos munkalehetőséget, de ezek a jelen állás szerint jövőbiztos ágazatoknak tűnnek.

 

Sokan, akik váltani szerettek volna, a bizonytalanság miatt úgy döntenek, hogy mégis olyan helyen ragadnak, ahol egyébként nem érzik jól magukat. Nekik mit tanácsolnál?

Türelmet, mert ha váltanak, a jelen helyzetben nagy valószínűséggel kompromisszumot kell kötniük. Keressék meg azokat a pontokat a munkájukban, amelyekben eredményesek vagy amelyek örömet okoznak, és ezekre fókuszáljanak. Kapcsolódjanak azokhoz a kollégákhoz, akikhez közelebb állnak. Vigyenek kreativitást a feladataik végrehajtásába. Kezdeményezzenek és emelkedjenek felül jelenlegi lelkiállapotukon, mert mindenki küzd valamivel, a kérdés csak annyi, kinek milyen küzdelem jutott.

 

A munkatársaktól való elszigetelődés a home office-ban dolgozók számára valós probléma, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a munkaerőpiacra most kilépőknek sok esetben még több visszacsatolásra lenne szükségük. Mit tehetünk mi, és mit várhatunk a vezetőtől?

 

A vezető nem pap, nem coach, nem diatetikus, és nem is tréner. Ne várjunk el tőle olyasmit, amit hat másik különböző szerepben lehet megtestesíteni. Ha már személyesebbé, emberségesebbé vált a kapcsolatunk vele, az hatalmas előny. Ha már rávilágított munkánk jelentőségére és személyünk fontosságára a csapatban, már sokat tett értünk.

 

Nem csak a vezetőnek kell tennie értünk. Fontos, hogy mi is legyünk nyitottak, kérdezzünk és mondjuk el a nehézségeket, melyeken eddig esetleg könnyen túlléptünk a kollégák segítségével a konyhában. Rengeteget számít az adás-kapás folyamatában, hogy én is adjak a vezetőmnek. Én is mondjam el, mit hogyan élek meg, mi miben más, mint eddig, mit adott a helyzet és mit vett el. Erre már lehet reagálni, és ha kell, változtatni. A semmin nem lehet!

 

Ha pályakezdőként Neked kellene a jelen helyzetben állást keresned, mit tennél?

 

Ha nem rendelkezem még tapasztalattal, akkor jelentkeznék olyan cégekhez, ahol felajánlva a tudásom 3 hónapig tudok ingyen dolgozni, ezzel is fejlődnék.Ha van tapasztalatom, akkor törekednék a kompromisszumra, rugalmasabban keresnék állást, esetleg engednék a bérigényemből. Nem utolsó sorban pedig odafigyelnék a kapcsolati hálóm építésére.

 

Mit tudnál tanácsolni annak, aki bértárgyalás előtt áll?

Mérje fel a cég hátterét, és ha van rá lehetősége, keressen meg egy cégnél dolgozó alkalmazottat közvetlenül vagy közvetetten. Ha ez nem sikerül, húzzon magának egy “lelki bérsáv határt”, ami alá semmilyen áron nem megy, és ezen felül folytassa az alkudozást.

 

Előfordulhat, hogy a nyelvvizsga-kötelesség eltörlése miatt értéktelenebb lesz a most végzők diplomája?

Erre nehéz válaszolni, a cégek eddig is gyakorlatban mérték interjún a tudást, nem papíron. 😉

 

Mit tanácsolnál annak, aki most nem tudja elvégezni a szakmai gyakorlatát?

Ajánlja fel a segítségét családi vállalkozásoknak, kis cégeknek, akár az ismeretségi köréből.

 

Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnának bele egy vállalkozásba?

Annyi pénzt tegyenek bele, amiről könnyen le tudnak mondani. 🙂 Ha az ötlet valóban zseniális és van rá bizonyítható piaci igény, akkor bármi áron vigyék végig. Persze, előtte mindenképp nézessék meg szakértőkkel, fontos, hogy a lelkesedést objektív szemek is monitorozták. Mint tudjuk, az ötlet csak 1%-a a sikernek. A többi a megvalósításon múlik. Most van rá igény, de vajon később is lesz? Csak a jelenlegi helyzet miatt van rá igény? Válaszolják meg ezeket a kérdéseket, és ha döntöttek, mindig legyen erejük felülbírálni azt a döntést, és megérezni, ha azt egy ponton mégiscsak el kell engedni.

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Az az ember, aki kételkedik magában, beáll saját ellenségei sorába és magára szegezi a fegyvert. Saját bukását okozza, hiszen ő az első ember, akit gyanúsíthatnak.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!