Kallódó tehetségek hada az álláskereső negyvenes-ötvenesek között

2019. július 24.

Teljesen más harminc, harmincöt, negyven körül váltani és megint új kihívásokkal küzdenek a negyvenöt felettiek. Tudom, milyen harminc körül, kisgyerek mellől megpróbálni valami újat. Emlékszem, milyen problémákkal néztem szembe, de ha valami, hát az életkorom-jelentette hátrány nem volt köztük. Negyven felett viszont nem csak a családi helyzet változik, de a munkaerőpiac is szűkül – a munkaerőhiány ellenére. A nehézségekről és a Restart-Up programról, amely ingyenesen segíti a hozzá forduló munkakeresőket, Pethő Anikóval, az Aarenson Consulting tulajdonosával beszélgettünk.

A munkaadói oldal és a fiatal toborzók sztereotípiáinak ellensúlyozására indult el a Restart-Up közösségi program, amely összeköti a keresletet és a kínálatot, a középkorú munkakeresőket bátorítja és egyúttal hasznos tudással vértezi fel őket.

A program a 45 év feletti értelmiségiek álláskeresését támogatja munkaerőpiac-specifikus ismeretekkel, kapcsolatrendszerrel és fejlesztő programokkal. Mindezt ingyenesen.

A kezdeményezést Pethő Anikó és Müller Helga indította. Anikóval beszélgettem, aki 15 éve foglalkozik toborzás-kiválasztással és tisztában van a képzett és nyelvet beszélő középkorúak munkaerőpiaci nehézségeivel. Azt szeretné elérni, hogy a diszkrimináció helyett a tudás és a tapasztalat álljon a középpontban, amikor a HR-esek döntenek.

Miért indulnak hátránnyal a 45 feletti munkavállalók, ha állást keresnek?

Nagyon sok negatív sztereotípia lengi be ezt a korosztályt, ezek a múltban gyökereznek. Még nem történt generációs váltás a szakmában, ami felülírná ezeket az élményeket. Gondolok itt betegségre, rugalmasságra és egyéb rossz élményekre a munkavállalás során, amit a HR-szakma tapasztalatként anno elkönyvelt.

A toborzói oldal szemlélete hogyan formálható?

Ha mindenki körbe nézne a saját családjában és közeli hozzátartozóinál, egyre inkább látná, hogy az 55 éves “mama” az unokáival skype-ol, jógázni jár és a boltban bio élelmiszereket vásárol.

Be kell látni, hatalmas változást él meg jelenleg a korosztály és ennek a pozitív hozadékait igenis szem előtt kell tartanunk.

Egy 50 éves csak azért tűnik idősnek, mert 25 éves interjúztatja. Egy 40 éves HR-es nem “öregez” le egy 50-es munkavállalót, mert kisebb a szakadék.

25 évesek a toborzók, és mégsem történt meg a generációváltás a szakmában? a HR-vezetőkre gondolsz? Biztos, hogy a negyvenes toborzó nem érzi öregnek az ötvenest?

Nem történt meg, mert ők még nem döntéshozók, hanem elsősorban recruiteri feladatokat látnak el. Kutatásunk alapján a fiatalok miatt van szakadék, ezt egy 1500 főt megkérdező felmérés támasztja alá.

Mely munkáltatókkal működik együtt a Restart-Up, és nekik milyen igényeik vannak?

A fejvadász cégünkben nagyon nagy létszámú és sokrétű a munkáltatói kör. Partnerünk a kis- és középvállalkozásokból szinte bárki, aki diplomásokat keres.

Ehhez képest a Restart-Up programban azokkal dolgozunk, akik munkaerőt fókuszáltan a 45 év fölötti korosztályból keresnek és őket rajtunk keresztül szeretnék elérni. Nekik biztosítunk csatornát álláshirdetéseken keresztül. A jelentkezők is magabiztosabban küldik el a pályázatot, ha érzik, hogy az állás nekik van kiírva.

Melyek a leggyakoribb karriertörténetek és utak nálatok?

Ami nagyon gyakori, hogy bár munkaviszonyban van az illető, de azt azért fogadta el kompromisszumosan, hogy jövedelme legyen. Egyszerűen nem a saját képességei, tudása, jelleme szerint kapacitálják a cégek az embereket.

Nem az egyéni tehetségeket aknázzák ki, hanem egy kockába dugva csak és kizárólag annyit kérnek, ami adott feladathoz minimum. A leggyakoribb nálunk a kallódó tehetségek hada. Van, aki 14 nyelven beszél, mégsem talál olyan munkát, ahol a nyelvi zsenialitását kamatoztatná.

Kik kérnek tőletek segítséget?

Diplomások fordulnak csak hozzánk, végzettségük bármi lehet, 45-65 közötti életkorúak, férfiak és nők szinte azonos megosztásban.

Mit kap, miben erősödik az, aki csatlakozik?

5 alkalmas térítésmentes coaching folyamatban vehet részt az önkénteseinken keresztül. Itt fel lehet dolgozni kudarcélményeket, rákészülni az interjúra, kikutatni az erősségeket.

Sok-sok egyéni igény van, amire tudunk reflektálni. Ezt a csomagot, melynek a piaci értéke 75-100.000 forint között van, ők ingyen kapják a személyiségük fejlesztésére.

Ha vannak hirdetőink, akkor állásokat közvetítünk, ha cégek nyílt napot szerveznek, azt is megosztjuk a körükben. Ez egy közösség újrakezdőknek.

Jelenleg hol tart és milyen terveitek vannak a kezdeményezéssel?

3 év után úgy néz ki, mintha túl korán hoztuk volna létre. Legalábbis megelőztük az igényeket. Nem szorít még annyira a cipő a munkáltatóknál, hogy nagyobb arányban toborozzanak ebből a rétegből. Jelenleg ennek köszönhetően veszteséges a projekt, ami eddig is önerőből finanszírozódott. Kicsit megelőzte a korát, vagyis fogalmazzunk úgy, nagyon! Más országban már remekül beillesztették a HR stratégiába ezt. Itthon ennek még csak nyomokban, egy-egy cégnél láttuk a megvalósítását.

A reform, hogy szemléletet változtassunk, nem lett gyors, már mindenki ismeri a szakmai berkekben a Restart-Up nevet, de megrendelői körünk még nem kellően épült ebből az ismeretségből. Hosszú folyamat, lassan beérő eredményekkel, de be fog érni – ebben bízunk.

 

Szerző:

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Ha az előtted lévő úton nincsenek akadályok, akkor az az út valószínűleg másé.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!