Kallódó tehetségek hada az álláskereső negyvenes-ötvenesek között

2019. július 24.

Teljesen más harminc, harmincöt, negyven körül váltani és megint új kihívásokkal küzdenek a negyvenöt felettiek. Tudom, milyen harminc körül, kisgyerek mellől megpróbálni valami újat. Emlékszem, milyen problémákkal néztem szembe, de ha valami, hát az életkorom-jelentette hátrány nem volt köztük. Negyven felett viszont nem csak a családi helyzet változik, de a munkaerőpiac is szűkül – a munkaerőhiány ellenére. A nehézségekről és a Restart-Up programról, amely ingyenesen segíti a hozzá forduló munkakeresőket, Pethő Anikóval, az Aarenson Consulting tulajdonosával beszélgettünk.

A munkaadói oldal és a fiatal toborzók sztereotípiáinak ellensúlyozására indult el a Restart-Up közösségi program, amely összeköti a keresletet és a kínálatot, a középkorú munkakeresőket bátorítja és egyúttal hasznos tudással vértezi fel őket.

A program a 45 év feletti értelmiségiek álláskeresését támogatja munkaerőpiac-specifikus ismeretekkel, kapcsolatrendszerrel és fejlesztő programokkal. Mindezt ingyenesen.

A kezdeményezést Pethő Anikó és Müller Helga indította. Anikóval beszélgettem, aki 15 éve foglalkozik toborzás-kiválasztással és tisztában van a képzett és nyelvet beszélő középkorúak munkaerőpiaci nehézségeivel. Azt szeretné elérni, hogy a diszkrimináció helyett a tudás és a tapasztalat álljon a középpontban, amikor a HR-esek döntenek.

Miért indulnak hátránnyal a 45 feletti munkavállalók, ha állást keresnek?

Nagyon sok negatív sztereotípia lengi be ezt a korosztályt, ezek a múltban gyökereznek. Még nem történt generációs váltás a szakmában, ami felülírná ezeket az élményeket. Gondolok itt betegségre, rugalmasságra és egyéb rossz élményekre a munkavállalás során, amit a HR-szakma tapasztalatként anno elkönyvelt.

A toborzói oldal szemlélete hogyan formálható?

Ha mindenki körbe nézne a saját családjában és közeli hozzátartozóinál, egyre inkább látná, hogy az 55 éves “mama” az unokáival skype-ol, jógázni jár és a boltban bio élelmiszereket vásárol.

Be kell látni, hatalmas változást él meg jelenleg a korosztály és ennek a pozitív hozadékait igenis szem előtt kell tartanunk.

Egy 50 éves csak azért tűnik idősnek, mert 25 éves interjúztatja. Egy 40 éves HR-es nem “öregez” le egy 50-es munkavállalót, mert kisebb a szakadék.

25 évesek a toborzók, és mégsem történt meg a generációváltás a szakmában? a HR-vezetőkre gondolsz? Biztos, hogy a negyvenes toborzó nem érzi öregnek az ötvenest?

Nem történt meg, mert ők még nem döntéshozók, hanem elsősorban recruiteri feladatokat látnak el. Kutatásunk alapján a fiatalok miatt van szakadék, ezt egy 1500 főt megkérdező felmérés támasztja alá.

Mely munkáltatókkal működik együtt a Restart-Up, és nekik milyen igényeik vannak?

A fejvadász cégünkben nagyon nagy létszámú és sokrétű a munkáltatói kör. Partnerünk a kis- és középvállalkozásokból szinte bárki, aki diplomásokat keres.

Ehhez képest a Restart-Up programban azokkal dolgozunk, akik munkaerőt fókuszáltan a 45 év fölötti korosztályból keresnek és őket rajtunk keresztül szeretnék elérni. Nekik biztosítunk csatornát álláshirdetéseken keresztül. A jelentkezők is magabiztosabban küldik el a pályázatot, ha érzik, hogy az állás nekik van kiírva.

Melyek a leggyakoribb karriertörténetek és utak nálatok?

Ami nagyon gyakori, hogy bár munkaviszonyban van az illető, de azt azért fogadta el kompromisszumosan, hogy jövedelme legyen. Egyszerűen nem a saját képességei, tudása, jelleme szerint kapacitálják a cégek az embereket.

Nem az egyéni tehetségeket aknázzák ki, hanem egy kockába dugva csak és kizárólag annyit kérnek, ami adott feladathoz minimum. A leggyakoribb nálunk a kallódó tehetségek hada. Van, aki 14 nyelven beszél, mégsem talál olyan munkát, ahol a nyelvi zsenialitását kamatoztatná.

Kik kérnek tőletek segítséget?

Diplomások fordulnak csak hozzánk, végzettségük bármi lehet, 45-65 közötti életkorúak, férfiak és nők szinte azonos megosztásban.

Mit kap, miben erősödik az, aki csatlakozik?

5 alkalmas térítésmentes coaching folyamatban vehet részt az önkénteseinken keresztül. Itt fel lehet dolgozni kudarcélményeket, rákészülni az interjúra, kikutatni az erősségeket.

Sok-sok egyéni igény van, amire tudunk reflektálni. Ezt a csomagot, melynek a piaci értéke 75-100.000 forint között van, ők ingyen kapják a személyiségük fejlesztésére.

Ha vannak hirdetőink, akkor állásokat közvetítünk, ha cégek nyílt napot szerveznek, azt is megosztjuk a körükben. Ez egy közösség újrakezdőknek.

Jelenleg hol tart és milyen terveitek vannak a kezdeményezéssel?

3 év után úgy néz ki, mintha túl korán hoztuk volna létre. Legalábbis megelőztük az igényeket. Nem szorít még annyira a cipő a munkáltatóknál, hogy nagyobb arányban toborozzanak ebből a rétegből. Jelenleg ennek köszönhetően veszteséges a projekt, ami eddig is önerőből finanszírozódott. Kicsit megelőzte a korát, vagyis fogalmazzunk úgy, nagyon! Más országban már remekül beillesztették a HR stratégiába ezt. Itthon ennek még csak nyomokban, egy-egy cégnél láttuk a megvalósítását.

A reform, hogy szemléletet változtassunk, nem lett gyors, már mindenki ismeri a szakmai berkekben a Restart-Up nevet, de megrendelői körünk még nem kellően épült ebből az ismeretségből. Hosszú folyamat, lassan beérő eredményekkel, de be fog érni – ebben bízunk.

 

Szerző:

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Ha elsőre nem jó szakmát választottunk, akkor legyen bátorságunk tovább állni, mert nem befejezni kell, amit elkezdtünk, hanem bátran változtatni.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!