Sok munkáltató nyírta meg a cafeteriát

2021. január 24.

Az idei cafeteria kerete 7 százalékkal csekélyebb a tavalyinál – derült ki egy friss kutatásból. A részletes adatokból jól látszik, nem arról van szó, hogy arányosan csökkentek a keretek; számos munkáltató inkább megszüntette vagy minimálisra vette le a juttatást.

Ezt támaszthatja alá, hogy nagyon látványos módosulásként nagyot – 25 százalékról 36-ra – emelkedett a juttatásokat nettó elszámolással adó cégek aránya. A szakértő valószínűtlennek tartja, hogy a vállalkozások hirtelen nagylelkűbbé váltak volna. Feltételezése szerint sokkal inkább arról lehet szó, hogy több lett a nem választható fix elem.

A béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások esetén a bruttó cafeteria rendszerben a cég az adót teljes egészében áthárítja a munkavállalóra (keretének valódi összege így a saját választásától függ – minél kedvezőbb adózású elemeket kér, annál több pénz landol a zsebében). Az úgynevezett hibrid rendszerben a munkáltató és a munkavállaló osztoznak a terheken, míg a nettó rendszerben az adó emelkedését a cég állja. Ilyen megoldás jellemzően a vállalkozás számára kevésbé macerás – hiszen nem kell egy komplex palettával bíbelődni –, fixen kínált elemeknél a jellemző.

Forrás: Azénpénzem

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Ahol nincs a jövőbe vetett hit, ott a jelenben nincs erő.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!