Versenyszféra vs közszféra – fejvadász szemszögből

2020. szeptember 07.

Fejvadász cégek berkein belül a mai napig vérre menő vita folyik a témában, miért nem szeretik a versenyszférában a közszférából érkező jelölteket? Sokan sokféleképpen tudják ezt cáfolni (a jelöltekre gondolok), ennek ellenére mégis fennáll ez a ki nem mondott, de mindenki által tudott berögződés.

A HR tanácsadó felé gyakran elhangzik a kérés:  preferáljuk azokat a jelölteket, akik… a mondat befejezését mindenki tudja. De miért él egy ennyire negatív kép az ebben a szektorban dolgozókról? És vajon miért nem tudunk már elvonatkoztatni az általánosításoktól és nagyobb fókuszt helyezni arra, hogy az egyént ítéljük meg a körülmények helyett. Több vezető pozícióban lévő jelöltünk említi, hogy pont annyit dolgozik, néha még többet, mint egy versenyszférában tevékenykedő kollégája.

Állami szektorból a szakma fejvadászat megrendeléseinek pusztán 5-7%-a érkezik ugyan, de kifejezett trend, hogy arra kérnek fel bennünket, hogy egy terhelhető és kifejezetten üzleti területről érkező jelöltre vágynak. Aki felpezsdíti bent a dolgokat, aki új szemléletet hoz, aki folyamatokban gondolkodik, aki stratéga, aki profitábilis céget épített. Ha a közszféra egyre beljebb engedi ezeket a munkavállalókat és szépen lassan elindulhat a változás, akkor a jövőben önmagunkat megkérdőjelezve sokkal bátrabban is találkozhatunk az önéletrajza alapján hasonló területről érkező jelölttel. Mindaddig pedig használjuk a telefonos interjút és adjunk esélyt, lehetőséget a bizonyításra a benyomáskeltésre a közszféra értékes emberei számára.

Pethő Anikó

Aarenson Consulting fejvadász cég

Vissza a blogbejegyzésekhez
„Az üzleti vállalkozásod olyan gyorsan és olyan nagyra fog nőni, mint amilyen gyorsan és nagyra fejleszted az egyéniséged.”
Ajánlatkérés

Kérjen árajánlatot cége számára!

Megtiszteltetésnek vesszük, ha kapcsolatba lép velünk az alábbi ajánlatkérő űrlapon!

Fontos: az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséget nem jelent az Ön számára!